صنعت مرغ در البرز می لنگد
به نقل از اقتصاد البرز؛
تامین مواد غذایی مورد نیاز مورد نیاز مردم به خصوص در کشورهای جهان سوم به یکی از مهمترین مسائل آن کشورها تبدیل شده است . با توجه به افزایش روز افزون جمعیت جهان و نیز افزایش سطح بهداشت و کاهش مرگ ومیر و نیاز روز افزون آدمی به مواد غذایی سبب شده است تا بشر به دنبال منابع غذایی دیگر و جدید باشد که یکی از این منابع گوشت طیور می باشد . از مهمترین مسائلی که سبب رشد چشمگیر صنعت پرورش طیور گشته است ارزش غذایی بالای گوشت طیور ، کم بودن افت پس از کشتار ، سالم وبهداشتی بودن گوشت طیور ، قابلیت هضم وجذب بالا ، سرعت رشد سریع ، صرفه جویی در جایگاه و زمین و برگشت سریع سرمایه می باشند. روند رو به افزایش جمعیت کشور ایجاب می کند که تولیدات متناسب با نیاز های غذایی بهبود و افزایش یابد ، که در این راستا نقش تولیدات گوشت سفیدبر همگان روشن است .بدیهی است گوشت مرغ به سبب مزیتهای فراوانی که دارد به عنوان منابع تامین پروتئین می تواند در کشور مطرح و نیاز عمومی را در این زمینه مرتفع نماید. استان البرز هم از این قاعده مستثنی نیست و این استان علیرغم بستر مناسب برای پذیرش این صنعت متاسفانه از غافله توسعه صنعت مرغ گوشتی عقب مانده است . طبق آمار واصله میزان مصرف روزانه مرغ در استان البرز 250 تن در روز می باشد که تنها 15 درصد ان در استان البرز تولید و مابقی از استانهای دیگر وارد می شود . در سالهای گذشته شاهد بودیم برخی استانها با ممنوع کردن خروج مرغ زنده و لاشه برای استان البرز بحران مرغ بوجود آمد و تاجایی که قیمت هر کیلو مرغ در اسفند سال 1401 به عدد 100 هزار تومان هم رسید . تعداد مرغداری گوشتی در استان البرز تنها 91 مرغداری است با 5 کشتارگاه که به هیچ وجه جوابگوی سرانه مصرفی استان نیست . رویکرد دولت های گذشته در طول 15 سال اخیر مبنی بر صدور مجوزهای مرغداری به افراد غیر متخصص ، توان تولید را به حدود 4 میلیون تن رساند اما در این ظرفیت سازی بدون توجه به نیاز واقعی کشور، اشخاص زیادی که نه علم تولیدو نه تجربه و تخصص در این صنعت داشتند را وارد معرکه کرده و در نهایت بسیاری از فعالان صنعت مرغداری را به ورطه نابودی کشانده است. از طرفی شرایط تولید، وضعیت بهداشتی و برخی عوامل دیگر باعث شده تا تولیدات مرغ داران بر روی زمین بماند و دچار ضرر و زیان زیادی شوند. در دحالی که ضعف شدید تولید مرغ در استان به عینه دیده می شود ،می طلبد با برنامه ریزی های دقیق بدنبال ایجاد زنجیره های تولید گوشت مرغ در استان باشیم . در زنجیره تولید گوشت مرغ، حلقههای مختلفی از جمله مزارع اجداد، مادر، گوشتی، کارخانجات خوراک، کشتارگاهها و… وجود دارد؛ هرکدام از این حلقات میتوانند با دیگر حلقهها به شکل خاصی ارتباط برقرار کنند. چگونگی ارتباط و تعامل میان این حلقات نشان دهنده ساختار صنعت مرغداری است. به گفته غلامعلی فارغی عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان زنجیرهای گوشت مرغ، تغییر در ساختار صنعت و تولید به صورت یکپارچه منافع زیادی برای کشور دارد و در صورت یکپارچهسازی تولید در صنعت طیور کشور، حداقل یک میلیارد دلار کاهش در واردات مواد اولیه به دلیل بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری خواهیم داشت. زنجیرههای یکپارچه جلوی نوسانات عرضه جوجه یکروزه را میگیرند بررسی روند ماهانه جوجهریزی در مزارع مرغ مادر گوشتی ایران نشان میدهد به صورت مداوم تولید و عرضه مرغهای مادر دچار نوسان میشود که این نوسانات بر مقدار تولید جوجه یکروزه نیز اثر گذار است. این موضوع، تعادل عرضه و تقاضا در بازار گوشت مرغ را از بین میبرد و پیامدهای ناگواری مثل معدومسازی جوجههای یک روزه برای تنظیم عرضه و افزایش قیمت جوجه یکروزه را در پی دارد. به عنوان مثال در ماههای فروردین و خرداد سال ۱۴۰۲ جوجهریزی مزارع مرغ مادر گوشتی نسبت به ماههای مشابه سال ۱۴۰۳ بسیار کمتر بوده است؛ همچنین در طی ۱۸ ماه گذشته نوسانات شدیدی در جوجهریزی مرغ مادری دیده میشود. طبق آخرین آمار، حدود ۳۰ درصد از گوشت مرغ کشور توسط ساختارهای یکپارچه و مابقی در ساختار مستقل تولید میشود. در ساختار مستقل، امکان برنامهریزی برای تولید جوجه یکروزه و اجرای بسیاری از سیاستها کاهش مییابد. این درحالیست که با اتصال حلقههای مختلف زنجیره مرغ به یکدیگر و ایجاد ساختارهای یکپارچه، ظرفیت حکمرانی کشور برای پیاده سازی سیاستهای تولید، توسعه لاین داخلی، تنظیم بازار و غیره فراهم میشود. ما امروز متاسفانه در منطقه هم در این صنعت جا مانده ایم به گفته کورش منتصر ،عضو هیات مدیره انجمن تولید کننده مواد غدایی ،ترکیه ۱۰ سال قبل مرغ وارد می کرد ولی الان ۷۰۰ هزار تن مرغ صادر می کند .